Tietoja minusta

Oma kuva
29 vuotias Mies ja maapallon asukki.

7.12.2009

Moalboal

Pikaista paivitysta taalta Cebun saarelta Filippiineilta. Viimein ollaan saavuttu tanne Moalbolin kylaan ja paasty vahan viettamaan Suomen itsenaisyyttakin. Itse tosin liukenin jo etukateen kotiin ja jatin muut toverit: Jennin, Jeren, Heikin ja Kimmon kehen muuten tormasimme taas Cebu Townissa, White sand Beachille (rannan nimesta huolimatta ollaan viela kaukana Lipen hiekan valkoisuudesta) jatkamaan iltaa erittain edullisen San Miequelin suerassa, joka on siis paikallinen eriitain edullinen (yllatys, yllatys) olut…

Matka Lipen saarelta tanne sujui suht kivuttomasti, lukuun ottamatta turhauttavan pitkaa rajanylitysta Malesian paassa, jota terrorisoi erittain itsetietoinen miesvirkailija. Joka tapauksessa saavuimme Kuala lumpuriin hyvissa-ajoin ja totuttuun tapaan heti aamulla klo. 0600. Jatko tanne Moalboliin alkoi 0100 seuraavana yona Kuola lumpurin kentalta ja jatkolento Manilasta Cebuun city:yn, missa vietimme yhden yon lahti ajallaan 0930. Kahden paivan matkustus ja nuo hullut matkusajat veivat jalleen veronsa ja tyytyvaisena tulikin nukuttua terveet 13 tuntia yhteenputkeen.

Ensi vaikutelmat Filippiineista ainakin eilin oli viela hieman ristiiriitaiset. En oikein tiennyt mita odottaa, huhuja tarinoita olin tietenkin kuullu, usein pelkkaa positiivista, mutta esimerkiksi ensimmaista kertaa minusta todella tuntui, etta ei tee mieli kavella missaan yksin valosalla saatikaan pimeaan aikaan. Ymparisto on hieman rahjaista ja kodittomilta nayttavia ihmisia ainakin tuolla Cebu cityssa on suht paljon. Aika eri nakoista kuin mihin on tottunut viimeisen puolenvuoden aikana. Taalla oikeestaan nayttaa silta mita kuvittelisin olevan etela-Amerikassa tai Meksikossa, ihemiset tietenkin ovat eri nakoisia, mutta muuten.
Yhdysvaltain ja Espanjan hallintoaika nakyy myos selkeasti katukuvassa: useilla teilla on espanjalaiset nimet ja mm. bussi matkamme aikana Cebu townista tanne Moalboaliin soi amerikkalaiset 50 & 60 luvun hitit.
Toisaalta nyt kun tassa on imenyt ymparistoa sisaan, niin fiilikset on alkaneet muuttua odottavan positiivisiksi; ihmiset taalla on erittain ystavallisia ja minkaanlaisiin negatiivisiin reaktioihin emme ole tormanneet. Hintataso on kohtuullisen hyva ja bisse siis erittain halpaa, tyyliin ilmaista. Pojat otti just ravintolasta melkein litran pullon hapokasta hieman alle eurolla! Kunhan tassa viela hetki kuluu ja saa ympariston visuaalisen pigmentin neutraloitua, niin voin kertoa millaista taalla mielestani oikeasti on. Odotamme siis maan sisaisenkauneudan pulpahtamista pintaan!

Palataanpas takaisin syyhyn miksii itsekkaasti ja epaisanmaallisesti hylkasin ystavani yksin sinne valkoisen hiekan rannalle. Syy, vapaasukellus. Whupii! Kouluttajani Wolfgang Dafert ilmoitti minulle, etta han joutuu matkustamaan Cebu cityyn johonkin laakarin tarkastukseen ja haluaisi aloittaa kurssin etu ajassa. Kurssin piti alkaa vasta 11 joulukuuta, mutta nyt se alkaakin jo heti huomenna 7 paiva maanantaina. Tamahan sopii minulle mainiosti; kohta jo kaksi yota olen nukkunut uusi Cressin Matrix maski naamallani, tarkoituksenani lahentya vapaasukelluksen olemuksen kanssa (en nyt sentaan). Olen kuitenkin erittain innokas paasemaan pinnanalle ja oppimaan uutta.

Nyt jos joku ei tieda mita vapaa sukellus on niin tassa pieni fiilistely blajays: Vapaasukellus on sukeltamista pinnan alla, hengitysta pidattamalla, siis ilman laitesukelluksesta tuttuja valineita, merkittavimpana erona ilmatankki ja tasapainotusliivi. Valineet taas joita vapaasukelluksessa kaytetaan ovat yleensa: rapylat, maski ja snorkkeli. Toisaalta ainoa mita oikeasti tarvitset on maski, muut vain helpottavat toimintaa.
Hengityksen pidattamista helpottaakseen vapaasukeltajat ovat omaksuneet erillaisia hengitys- ja rentoutustekniikoita, yleensa jotain joogaan liittyvaa. Ennen sukellusta sukelta siis rentoutuu (rennot lihakset kuluttavat vahammen happea) ja pyrkii laskemaan sykettaan ja han tavallaan hapettaa kehoaan muutamalla pitkalla siisaan ja uloshengitys syklilla. Apuna vapaasukeltajilla, ja varsinkin syvyys sukeltajilla, on evoluution nisakkaille kehittama mammalian diving reflex. Tasta erittain mielenkiintoisesta ominaisuudesta en sen kummemmin aijo kirjoittaa, vaan voitte itse lukea jos kiinnostaa, sen verrain tosin voin kertoa, etta taman reflexin ansiosta joidenkin sukeltajien syke laskee niinkin alas kuin kuuteen sykaykseen minuutissa.
Vapaasukeltajien kesken jarjestetaan tietenkin kilpailuja ja juuri pidetyissa A.I.D.A:n MM kisoissa oli suomalaistakin varia edustamassa. Mukaan sielta tarttui uusi suomen ennatys lajissa, jossa sukelletaan syvyytta, ilman rapyloiden apua. Uusi suomen ennatys siis on 62 metria, sivuuttaen Topi Lintukankaan vuonna 2002 tekemaa MM ennatysta 2 metrilla. Tulos on todella kova, mutta jaa viela 26 metria nykyisesta MM ennatyksesta. Muita mielenkiintoisia tuloksia on Herbert Nitcshin tekema ja viela pysyva ennatys No Limits sarjassa, jossa sukeltaja sukeltaa painavaa kelkkaa apunakayttaen haluamaansa syvyteen ja palaa sielta ‘ilmapallon’ avulla ylos. Ennatys syvyys tassa lajissa on huimat 214 metria. Viimeisena ja ehka kaikkein parayttavimpana ihmisen tekemana ennatyksena, lukuunottamatta Joseph Kittingerin 32 kilometrista tehtya laskuvarjohyppya, on sarjassa Static Apnea, jossa vain kellutaan kasvot alaspain vedessa, tarkoituksena pidattaa hengitysta niin pitakaan kuin mahdollista. Uusi maailman ennatys ‘Staticissa’ on huimat 11 minuuttua ja 35 sekunttia tietoista hengittamatta oloa! Revitaan siita.
Tahan huumaani haluan kuitenkin lisata pienen varoituksen sanan. Ennenkuin kaikki ammeen omistavat koittavat rikkoa tuota jalkimmaista ennatysta, niin veteenhan ei ikina pida menna yksin ja varsinkin sukeltajilla ja harppuunakalastajilla on vaarana menettaa tajunta liian pitkissa sukelluksissa. Syyna tahan on, ei enaan niin mystinen, Shallow Water Blackout. Tama ilmio voi toteutua, varsinkin sukeltajan pintaan nousussa, jossa keuhkot ja ilma laajenevat ja imevat viimeisetkin happen rippeet, jattaen tilalle vain hiilidioksidin eli kaytetyn happen palamis jaanteen. Lopulta sukeltaja vain pyortyy ikina tietamatta tai huomaamatta mita tapahtui. Eli Buddy Up.

Jees, naihin tajuttomiin tunnelmiin alkaakin olla hyva lopetella. Palataan jalleen muutaman paivan kuluttua ja katsotaan miten kaikki oikein sujui ja mitka ne omat uudet enkat sitten ovat…

Tassa viela muutama linkki:

http://www.freediving-philippines.com
http://www.apnea-total.com/
http://www.freedivingfinland.net/

2 kommenttia:

  1. Ei voi muuta sanoa kuin wtf!! Piten tää tuli jo nyt. Hieno tietopläjäys ja mukavia nippelitietoja. Kerro sit ihmeessä lisää dyykeistä.

    VastaaPoista